Winterbanden

Zo dadelijk laat ik voor het eerst winterbanden op mijn auto zetten. Het is zoiets waar je steeds van denkt dat het maar eens zou moeten gebeuren, maar om volstrekt onduidelijke redenen komt het er niet van. Misschien ook wel omdat je niet helemaal overtuigd bent van het nut er van. Totdat we vorige winter in een besneeuwde en beijzelde Achterhoek reden en het vast en zeker de machtige hand van St. Christoffel was die ons op de rechte weg hield. Het geloof in de kerk van vandaag heb ik wat achter mij gelaten, maar zo’n oude heilige heeft toch een boel ervaring en daar heb ik dan maar wat vertrouwen in. Want noch mijn stuurmanskunst, noch het profiel van mijn banden droegen bij aan een veilige rit.
Misschien koop ik met die banden ook wel een gevoel van pseudo-veiligheid. Maar toen een paar maanden geleden er dat aanbod kwam dat met een paar muisklikken ik banden, montage en opslag van de zomerbanden kon regelen was het snel beslist. En nu word ik zo dadelijk verwacht bij de garage. Met een uurtje zal het gepiept zijn.
Hoelang bestaan er al winterbanden? Ik heb geenĀ  flauw idee, maar mijn ouwe trouwe Dikke van Dalen (11e druk, 1984) kent het woord nog niet. Er staat niets tussen ‘winteravondvertelling’ en ‘winterbed’. Dus 27 jaar geleden was er nog niet alom sprake van winterbanden. Nu worden we er via radiospotjes mee dood gegooid. Sluit misschien ook wel aan bij dat gevoel van veiligheid dat ons wordt aangepraat. Alle gevaar moet uitgebannen worden. Fietshelmen, driepuntsgordels, rookdetectors, griepspuiten. Ons mag niets meer overkomen. Maar ik ga dadelijk een risico lopen. Winterbanden functioneren optimaal bij temperaturen onder de 7 graden C. De komende week zal de dagtemperatuur rond de 17 graden C. liggen. Wat betekent dat voor het rijgedrag van mij en mijn auto? Wedden dat het niet lang meer zal duren en we krijgen ook een campagne voor het monteren van herfstbanden, ook heel nuttig in de lente.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *