Verdelen

In 1993 dacht de Belastingdienst ons blij te kunnen maken met de slagzin “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. De dienst deed daartoe zijn best, maar dat leidde er niet toe dat het invullen van je belastingaangifte ervaren werd als een sinecure. Het was toen nog een kwestie van vellen papier met de hand invullen, berekeningen maken, je vergissen, met typex cijfers weglakken en opnieuw invullen. Het aangifteformulier goed in de antwoordenveloppe stoppen zodat het adres van de dienst goed voor het venstertje kwam te zitten en opgelucht het geheel in de brievenbus werpen.
Ik betaal liever 100 euro belasting, dan 10, want mij belasting is gekoppeld aan mijn inkomen. Hoe meer ik verdien, des te meer belasting ik moet betalen en het omgekeerde is ook waar en dat getuigt van  de juistheid van die stelling.
Vanochtend ben ik weer bezig geweest met het invullen van de aangifte van mij en van Gade. De afgelopen dagen was de Belastingdienst voor mij onbereikbaar. Als ik wilde inloggen verscheen de mededeling dat er een storing was en toen die voorbij was kreeg ik te horen dat te veel mensen gebruik wilde maken van de diensten van  de Dienst en dat ik het later, met excuses voor het ongemak, nog maar eens moest proberen. Ik was al zo gewend aan die afwijzing dat ik er bijna van schrok toen ik wel toegang kreeg. Onze gegevens, inkomsten en banktegoeden stond afgerond op hele euro’s op de juiste plaats. Hypotheekschulden en betaalde rente correct vermeld. Niets van te zeggen. Omdat wij samen aangifte doen mogen wij schuiven met wat ik mij toereken en wat Gade, mijn fiscale partner. Ik begrijp niet dat de Belastingdienst niet kan bepalen wat voor mij en Gade de gunstigste verdeling is. Ik schuif verschillende bedragen tussen de boxen. Als ik dat niet doe blijk ik een fiks bedrag te moeten betalen, maar als ik goed schuif tussen mij en mijn partner komt het er op neer dat ik zo goed als een zelfde fiks bedrag terug krijg. Na veel geschuif kom ik zelf op het punt dat € 1,- van mij naar Gade te schuiven bijna € 50,- belastingvoordeel voor ons oplevert. Dat moet de Belastingdienst toch in het aangifteprogramma kunnen opnemen. Of zouden zij zich op deze manier willen rijk rekenen in de hoop dat fiscale partners dat onderling verdelen maar laten zitten. Ze kunnen het toch nog makkelijker maken, wordt het ook nog leuker door.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *