Suikerfeest

Waarom er ooit een Tweede Pinksterdag is uitgevonden, ik heb er geen flauw idee van. Misschien in de veronderstelling dat voor de geest een dag niet genoeg was om vrijuit te waaien, omdat de tijd tekort was iedereen te bereiken die maar horen wilde. Maar wat de dieper liggende grond ook geweest kan zijn, nu is het niet meer dan een vrije dag, een maandag als een zondag, ontdaan van al zijn religieuze connotaties, een inmiddels geseculariseerde extra zondag zoals heel veel andere zondagen.
Nu hoor je her en der stemmen opgaan om de Tweede Pinksterdag af te schaffen. Omdat die betekenisloos zou zijn geworden, althans niet meer dan een  vrije dag te zijn. Maar een vrije dag afpakken, dat gaat zo maar niet. We hebben nog rechten! Afpakken, nee. Over ruilen, ja daar valt over te praten. Als de Tweede Pinksterdag dan weer gewoon een maandag wordt, dan zou daarvoor in de plaats het Suikerfeest, het einde van de islamitische vastenperiode, kunnen komen. Dit jaar zou dat zijn op zaterdag 24 juni.  Als die dan ook beschouwd gaat worden als een zondag heb je weer twee zondagen, twee doorgaans vrije dag achter elkaar. Maar je kunt ook dikke pech hebben als de het Suikerfeest op een zondag valt. Niks extra vrije dag. Dat is het geval in 2025, maar wie dan leeft, dan zorgt.
Nu heb ik begrepen dat niet voor elke moslim het Suikerfeest op de zelfde dag valt. Zoals in elk zich zelf respecterend geloof kent ook de islam denominaties, die een andere berekening of grondslag aanhouden. Kan soms een dag schelen. Maar daar is ook wel weer een mouw aan te passen.
Blijft de vraag wat ik zelf vind van het uitruilen van Tweede Pinksterdag als vrije dag voor het Suikerfeest. Voor mij is elke dag al een Tweede Pinksterdag. Maar ik zal het Suikerfeest niet uitbundig vieren. Lijkt me als diabeet niet echt verstandig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *