Requiem voor een ginkgo

Nee, ik heb geen ceder in mijn tuin geplant. Ik ben Han G. Hoekstra niet. Maar in mijn tuin staan wel wat andere bomen. Ik schrijf wel ‘mijn tuin’, maar het is veel meer Gades tuin. Zij is degene die hem onderhoudt en er steeds weer voor zorgt dat als de tijd daar is het een kleurrijk bloemen- en plantenparadijs is. En ik, ik zit op de bank en geniet van de pracht. Een genieten dat zeker als het zonnetje meewerkt intenser en steeds plezieriger wordt. Meer nog dan door de nu opbloeiende krokussen en sneeuwklokjes wordt de tuin beheerst door een grote laurierstruik, en majestueuze taxus, al een heel eind op weg naar de hemel, een appelboom, waarvan de vruchten best te pruimen zijn en een ginkgo.
Een ginkgo is een van de oudste boomsoorten ter wereld, een levend fossiel. En het is een trage groeier. Als er voor een boom het gezegde geldt “Boompje groot, plantertje dood” dan is het wel ginkgo.
Deze boom is inĀ  het Verre Oosten een voorwerp van verering. In Japan wordt de boom als een god vereerd. De Ginkgo of Japanse notenboom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Het is een boom die je aan het denken zet. Over vergankelijkheid, over bestaan, de boom van ’to be or not to be’. Zo bijzonder door Goethe verwoord in zijn gedicht ‘Ginkgo biloba’.
Ik zal niet meer meemaken dat onze ginkgo getooid zal worden met een bladerrijke kroon. Daar neemt die boom zijn tijd, heel wat decennia voor. Het lijkt of de bijzonder tweelobbige bladvorm die tijd nodige heeft om zo te groeien.
Precies aan de ander kant van het tuinhek heeft de buurvrouw jaren geleden ook een ginkgo geplant. Haar boom en die van ons lijken twee geliefden, gescheiden door het schapenhek. Twee koningskinderen die elkaar niet konden krijgen, hoe lief ze elkaar ook hadden. Bomen noden tot verhalen, tot sprookjes.
Vandaag heeft een tuinman haar ginkgo omgehaald en in stukken gezaagd. De boom met zijn eeuwenoude geschiedenis beviel haar niet. Gade heeft haar nog op de rijke verhalen rond de ginkgo gewezen.
Jaren groei weg.
Er staat geen ginkgo meer in buurvrouws tuin.
Er waren eens twee ginkgo’s…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *