Bibliotheek

Ik lees op dit moment het boekje van Amos Oz ‘Panter in de kelder’. Een wat ouder boekje dat nu duidelijk meelift op recenter werk zoals zijn onovertroffen ‘Judas’. Het hoofdpersoontje in dit boekje, ongetwijfeld geïnspireerd op de jonge Oz, beschrijft de bibliotheek van zijn vader. Die bibliotheek is ook de woon- en ouderlijke slaapkamer, waarin het bed elke dag als een boek wordt dichtgeslagen en opgeborgen. De boeken zijn zo geordend dat de hele wereldgeschiedenis aan die ordening is af te lezen. Alle grote talen van de wereld leveren hun bijdrage en de boeken die de jongen niet kan lezen omdat hij de taal niet kent, laten hem in platen en prenten, kaarten en foto’s de wereldgeschiedenis zien.
Hoe heb ik mijn eigen boekenkast geordend? De indeling is al tientallen jaren het zelfde. Een ijzeren opstelling met een plank Nijmegenalia, een dikke meter Oscar Wilde en een hele rij Jan Wolkers. Een plankje A.F.Th. en voor de rest de kinderboeken van mijn neef Gerard, nog al wat poëzie en natuurlijk Voskuil die met zijn zijn serie ‘Het bureau’ mijn denken over werk en leven danig beïnvloed heeft. Mijn boekenkast heeft nergens de allure van een bibliotheek. Het is inmiddels een verzameling oude meuk die nauwelijks aangemerkt kan worden als cultureel erfgoed en voor het grootste deel allang bij het oud papier had kunnen liggen, ware het niet dat ik om een of ander onverklaarbare reden aan die boeken gehecht ben, terwijl ik zeker weet dat ik ze nooit meer zal herlezen. Maar ze horen gewoon in het decor van mijn leven, boeken over en uit Rusland, wat religie, oude atlassen en de Dikke van Dale, de nieuwste druk die met zijn stralend witte kaft detoneert in mijn boekenkast.
En waar ik mijn recente aankopen laat? Die liggen her en der door het huis op stapeltjes. Siebelink bij Siebelink, Verbogt bij Verbogt. En dan nog de stapeltjes diversen met Bernlef, van den Oord, Griet op de Beeck, Wieringa en de biografie van Poetin. En veel recent werk is uitgelezen uitgeleend en niet meer terug gevraagd.
Mijn boekenkast is geen schets van de wereldgeschiedenis, hooguit een getuige van een brede belangstelling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *