Baard

De derde dinsdag van september, Prinsjesdag, staat bol van de tradities. Met veel genoegen kijk ik elk jaar weer naar de royale bling-bling die aan deze dag verbonden is. Zoveel pracht en praal, zoveel paarden en uniformen, zoveel militair en muzikaal vertoon, zoveel jacquets en hoedjes dat je bijna vergeet waar het omgaat. Maar het gaat om de officiële opening van het parlementaire jaar met het voorlezen van de troonrede in een gezamenlijke vergadering van de beide Kamers van de Staten-Generaal. Op die troonrede zit eigenlijk miemand meer te wachten want in onze zo doorzichtige samenleving is die al dagen tevoren toch weer gelekt en is de inhoud zo goed als helemaal bekend. Dat lekken hoort net als bijna alles op en rond Prinsjesdag bij de tradities die deze dag aankleven. Tradities als de rijtoer door de stad in een meer dan 500 meter lange optocht, het sluiks overhandigen van de tekst aan de Koning door zijn grootmeester, het neigen (want koningen en prinsen buigen niet) voor de vaandels en een wuivende, want zwaaien past een lid van het Koninklijk Huis niet, prinses Beatrix achter een opgeschoven raam aan de Korte Vijverberg.
Bij het voorlezen van de Troonrede ben ik vanmiddag een beetje weg gedut. Dat gebeurt wel vaker als ik voor de tv zit. Ik denk dat ik niet veel gemist heb, want de meest inhoudelijke zaken kon ik al in  mijn ochtendkrant lezen. Een kwestie kreeg daarin geen aandacht, een zaak die tijdens het inleidende tv-programma uit en te na besproken werd en waar zowel presentatrice Astrid Kersenboom als verslaggever Joris van Poppel bijna geen genoeg leken te krijgen: de baard van de Koning. Zou die er af zijn, zou die er nog op zitten. Van Poppel hield een niet representatieve enquête onder vier toeschouwers. Stand 2-2. De spanning ten top. Een deskundige merkte nog op dat niet alleen de Koning daar iets over te zeggen had, maar dat ook zijn vrouw en kinderen mogelijk iets van vonden. De drie prinsesjes hadden wel eens kunnen zeggen: “Papa, je prikt”, duidde de koninklijk-huis-deskundige.
Het Wilhelmus klonk en het koninklijk paar schreed (koningsparen lopen niet) de trappen af en Willem-Alexander had zijn baard nog!
De Nederlandse Munt en PostNL verklaarden al voorlopig de beeltenis van de majesteit NIET aan te passen.

1 reacties op Baard

  1. Ellen schreef:

    Ik hoop dat die baard er wel weer af gaat! Het staat Zijne Majesteit niet, is mijn mening in tegenstelling tot vele andere, meer modebewuste, medelanders. Ik vind het ronduit gezichtsverlies!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *