Mies

Ik tuimelde door de tijd toen ik de herhaling van de 25e Eén van de acht bekeek. Een herhaling als eerbetoon aan de een paar dagen eerder overleden Mies Bouwman. Bijna twee uur televisie die het nodig maakte dat ik heel wat herinneringen danig moest bijstellen. Zou je het mij voor die herhaling hebben gevraagd dan had ik met overtuiging kunnen vertellen dat ik naar deze spelshow keek in mijn pyjamaatje, fris gewassen net uit de teil. In mijn herinnering werd de tijd in elkaar gedrukt. Dat beeld van dat fris gewassen manneke stamt uit het midden van de jaren ’50. Toen was er nog helemaal geen televisie in het ouderlijk huis en luisterde ik op zaterdagavond naar de radio, naar Tierelantijnen of de Showboat. Niks geen Eén van de acht. Dat vorste ik zojuist na, was van 1969 tot 1973 op de buis. En nu dus die herhaling van de 25e editie uit 1972. Evengoed ook al weer 46 jaar geleden. Even terug naar die tijd. Ik woon dan in Arnhem, twee jaar getrouwd, nog geen kinderen. Wel veel vrienden op bezoek en ook veel in de weekenden aan het werk. Cursussen verzorgen bij de Verkenners in de Overasseltse bossen en op uitbundige wijze vorm geven aan die voor mij zo genoeglijke jaren ’70. Waarschijnlijk toen maar weinig Mies Bouwman gezien. Er was meer, veel meer te beleven.
Gisteren wel de hele herhaling bekeken. Niet eerder gezien , naar ik mij herinneren. Maar de herinnering is een onbetrouwbare kameraad. Die kan van een 27-jarige zo maar schaamteloos een manneke van 20 jaar jonger maken.
Gade en ik kijken samen en verbazen ons over het tempo van de uitzending. Geen wonder dat die altijd uitliepen. Een gelukzalige traagheid waarbij het lijkt of Mies niet alleen presentatrice is, maar ook nog floormanager, publieksbegeleider en voorvrouw van de decorploeg. En dan ook nog scheidsrechter, een scheidsrechter die tijdens het spel de regels verandert. Soms lijkt het of ik naar en verzameling ‘ bloopers’, zo veel wordt er geïmproviseerd  of gaat er gewoon mis
Duidelijk is dat de mode, behalve voor gemengde koren,  de voorbije jaren nog al gewijzigd is. Net als ons kijkgedrag. Nu is de spanningsboog bij tv-kijken zo’n 30 seconden. Langer mogen de quotes niet zijn. Toen nam men nog de tijd voor een opdracht of spelletje. Mies nam de tijd. Nu heeft de tijd Mies genomen. Vertegenwoordigster van een voorbij tijdperk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *