Gedicht

Mijn vader zat niet in het verzet. Mijn broers nauwelijks. En ik al helemaal niet. Kan ook niet als je net na de oorlog geboren bent. Ik heb dan ook geen gedicht geschreven over hun opstelling in de oorlog. Daar was geen enkele aanleiding toe. Ik zou ook nooit uitgenodigd zijn om bij welke oorlogsherdenking dan ook een zelfgeschreven gedicht voor te lezen.
Auke Siebe Dirk de Leeuw schreef wel een gedicht. “Foute Keuze”. Dat liet zoals het goede dichters betaamt de andere kant van de waarheid zien. De keuze van zijn oudoom. “Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt/ Koos voor een verkeerd leger/ Met verkeerde idealen.” Het is een ontroerend gedicht. Vol ontreddering. De ontreddering van een moeder in oorlogstijd. “…elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten/ En een vechtend aan het oostfront/ Alle elf had ze even lief”.
Het gedicht werd uitgekozen om bij de officiële herdenking op de Dam voorgelezen te worden. Door de jonge schrijver zelf. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had het uitgekozen. Tot op dat moment dacht ik dat de herdenking van ons allemaal was. Het comité zegt zelf op zijn website: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. ” Dus ook herdenken we dan Dirk Siebe, net zo slachtoffer als al die anderen.
Maar dan blijk ik het mis te hebben. Er blijken slachtoffers en SLACHTOFFERS. Met een kleine letters en met een hoofdletters. Het gedicht valt slecht bij de vertegenwoordigers van die laatste groep. Het Nederlands Auschwitz Comité en het Centrum Informatie en Documentatie Israël. En het Nationaal Comité 4 en 5 mei bezwijkt. Alle slachtoffers zijn gelijk, maar de SLACHTOFFERS zijn meer gelijk dan de andere slachtoffers. Auke Siebe Dirk de Leeuw mag zijn gedicht niet lezen. Er is een oorlog gevoerd, een mond gesnoerd. Vrijheid is er niet voor een dichter die de andere kant van de waarheid verwoordt.

1 reacties op Gedicht

  1. hoks schreef:

    je hebt het weer mooi omschreven !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *