Mensenleven

Wat is een mensenleven? Het stelt zo weinig voor. Het is een tijdelijke zaak. Je sappelt een aantal jaren op dit ondermaanse en dan, hup, is het voorbij. Je weet niet waar je vandaan gekomen bent, je weet niet waar je naar toe gaat. Geloven kun je van alles, maar weten doe je niets. Als ik die mening zo her en der ventileer, in een terloops gesprek of een gewrochte discussie, maakt niet uit, krijg ik geregeld het verwijt dat ik een pessimist ben. En dat bestrijd ik. Want nergens en nooit zal ik ontkennen dat je dat op zich zo wankele bestaan niet zo leuk mogelijk moet maken. Geniet van het schone dat er is en doe anderen daarmee geen tekort. Min of meer gekscherend heb ik mij zelf eens een sociaalhedonist genoemd. Een mooi alternatief voor de politiek dakloze sociaaldemocraat die ik van huis uit ben, maar die in het politieke landschap in het Nederland van vandaag geen partij meer vindt waar hij zich helemaal thuis voelt.
Een mensenleven stelt niets voor. Wij, de mensheid (soms moet je nuances vergeten), spelen er mee als waren het waardeloze fiches. Voor het minste of geringste knallen we elkaar af. Respectloos beschikken we over elkaars levens als was het wisselgeld in een nooit eindigende overlevingsstrijd. Een bombardementje hier, een criminele afrekening daar, een passionele moord of een niet oplettende automobilist. Levens die te vroeg worden ingewisseld. Doodgaan doen we allemaal, maar wel op je eigen tijd het liefst. Niet bepaald door een ander.
En nu blijkt er ook nog een koers te zijn voor mensenlevens. Zoals er een koers is tussen de euro en de dollar, tussen de dollar en de yen. Het nieuws van vandaag leerde mij dat 1 Israëliër goed is voor zo rond de 1.000 Palestijnen. Heel Israël met zijn 7,2 miljoen inwoners is dan goed voor 7,2 miljard Palestijnen. Maar zoveel zijn er helemaal niet. Ter vergelijking er zijn maar 1,3 miljard Chinezen en dat is toch een fiks volk.
De waarde van een mensenleven is niet in cijfers uit te drukken, maar dat het veel waard is, lijkt niet het geval. Behalve dan het mijne natuurlijk.  En dat van jou.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *