Heiwee

In het nieuws, in de kranten en op de tv is het corona voor en corona na. Steeds weer nieuwe cijfers en berichten over afvlakkende curves, onverwachte toenames van patiënten of, toch weer sprankje hoop, weer net voldoende ic-bedden. Alarmerende berichten over het ineenstorten van economische verwachtingen, beelden van zorgelijk kijkende virologen, wanhopig ogende kunstenaars, lege musea en concertzalen wisselen elkaar af. Een maatschappij op zijn retour, terug naar AF en u ontvangt geen ƒ 200.
Maar dan, als je je dagelijkse portie virus-ellende weer hebt zien langs komen, is er in de late avonduren troost-tv of heimwee-tv. Gewoon op het publieke net worden op verzoek oude programma’s herhaald. Programma’s die stammen uit de tijd dat de tv nog met kolen werd gestookt en tv-avonden familie- en buurtbijeenkomsten waren waar men met thans ongepaste nabijheid dicht op elkaar, soms rijen dik naar uitzendingen keek die van een zalige traagheid waren en nu weer weldadig aandoen. Heimwee-tv. Zelfs middagen worden er mee gevuld, met Willem Ruijs en zijn sterrenshow, series van 20, 30 jaar geleden, feesten van herkenning, van Jiskefet, via Koot en Bie, naar Dappere Dodo. Het zal niet lang meer duren en dan zitten we met zij allen weer te zwaaien naar Tante Hannie en winnen we met de zoveelste herhaling van Teddy Scholtens “Een beetje”  opnieuw het Eurovisiesongfestival. We tuimelen met ons allen terug in de tijd in de veronderstelling dat het ooit, net als toen, allemaal weer goed zal komen. Koesteren het onterechte idee op grond van onbetrouwbare herinneringen dat het vroeger allemaal beter was.
Ik kijk Heimwee-tv. Heimwee-tv, een vlucht naar een voorbije tijd die zich door de drukte  van vandaag steeds rooskleuriger voordoet. Een tijd waarin corona allen nog maar een exotisch biermerk was, een tijd die nooit meer terug komt.
En intussen is het wachten op en werken aan een tijd waar heimwee plaats kan maken voor verwachting en vertrouwen. Nee, het wordt niet meer net als toen, zelfs niet een beetje, maar vast en zeker anders. Wie weet, misschien zelfs wel mooier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *