Presentatie

Het is niet iedereen, lang niet iedereen gegeven om zich goed te kunnen presenteren. En als je dat van jezelf weet zou je dat ook niet willen doen. Je zou door er van af te zien je zelf en de ander dan ook heel veel besparen. Maar er zijn een paar banen waar je, graag of niet, je zelf moet presenteren. Omdat men dat van je verwacht en het zelfs wel van tijd tot tijd tot je hoofdtaak behoort.
Meelevend heb ik op Eerste Kerstdag geluisterd naar de kersttoespraak van onze koning. Nu mag de koning op enige sympathie mijnerzijds rekenen. Ik vind dat hij zijn klus, voor zover ik daar zicht op heb en in ‘Blauw Bloed’ zie, redelijk klaart. Ik zie hem met kennelijk genot zijn werk- en staatsiebezoeken afleggen. Hij lijkt lol in zijn baan te hebben. Hoe anders is dat als hij zich officieel tot zijn volk richt. Iets dat twee keer per jaar voorkomt. Bij de troonrede valt hem weinig te verwijten. Dat is een onmogelijke lap tekst waar zelfs een Mark Rietman of Gijs Scholten van Aschat geen chocola van kunnen maken. Op de jaarlijkse  en traditionele kersttoespraak heeft de koning echter meer invloed. Dat is zijn toespraak en die moet toch zo te schrijven zijn dat die ook nog redelijk ‘bekt’ en dat wat hij wil zeggen niet verloren gaat in een een wat stuntelige presentatie. Ook dit jaar weer zat ik met gekromde tenen te kijken en te luisteren naar de vorst. Elk woord werd met zo veel nadruk uitgesproken, zodat er geen zinnen ontstonden maar ik een rij van losse woorden hoorden die kennelijk iets met elkaar van doen hadden. De pauzes tussen die woorden kwamen op de meest onverwachte momenten. Nee, een groot redenaar zal onze koning nooit worden.Misschien moet de koning Wilfried de jong maar weer vragen en in plaats van een toespraak komen tot een kerstgesprek. Gaat de koning veel beter af.
Op diezelfde dag luisterde ik ook naar de paus, of liever gezegd las ik zijn ondertitelde Italiaanse toespraak. Gade merkte op dat zijne heiligheid best met een glimlach in zijn ogen mocht spreken. Het gaat tenslotte om de verkondiging van een blijde boodschap. Nu leek het op een opsomming van de manifeste conflicten  en oorlogen her en der in de wereld. Volgens de paus broedertwisten tussen Godskinderen. Kan de vader niet eens ingrijpen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *